Gansett Lane

x

Gansett Lane

THE GANSETT LANE residence is located on a restrictive corner lot in Amagansett set among beautiful mature plantings near Atlantic beach. This renovation and addition has been constructed using green technology and passive solar design.

Scope for the renovation included gutting the house while keeping or reusing as many elements and structure as possible. The existing, a crumbling, dark 1970s Sears and Roebucks kit house was built poorly but had modernist bones. Final design transformed the home into an Asian inspired, light filled modest sized refuge for a New York Art curator with a passion for making art. After the town awarded an Artist's "declaration" to the owner, an accessory loft studio was built.

The palette of materials consists of subtle natural tones, including stained cedar lap siding, concrete forms, antiqued white oak, bluestone and rough hewn hand split cedar. The house is crafted so that materials are used inside and outside on a grid. Together with the sculptural landscaping, a vanishing edge waterfall coy pond and the proposed architectural forms have been designed to relate and contrast in material, color, and texture, to form a rich experience of indoor and outdoor spaces.

Mill House

x

Mill House

Jaffe Revived

Builder 4MA Builders
Read Description
x

Jaffe Revived

Bridgehampton, NY

This recently restored modern farmstead was the last home and Studio of "Romantic Modernist" Architect Norman Jaffe. Located in the heart of horse and farm country, Jaffe's retreat was chosen for its wonderful serenity. We worked with the new owner, a local artist, to enhance the quality of the original architecture and maximize the dynamic experience of the home.

Jaffe's design had evolved over time from a single house to a complex of structures pin-wheeling around a central courtyard with a pool to create several intimate outdoor rooms. The resulting site has the feel of a rural farmstead in the landscape with the main house and outbuildings all in a perpendicular orthogonal relationship to one another.

We chose to edit the materiality and cleanse the volumetric geometry to filter the architecture to simple related forms within an oasis of a Japanese inspired landscape. All trim work and corner boards were removed from the original siding design to purify the volumes. Removing a balcony at the second floor and adding large picture windows opened the light and space for a far more gracious master suite, framing the surrounding farmland views. The stone patio now seamlessly flows into the main living room and dining areas which grounds the project and blurs the distinction between inside and outside.

Our intent was to remain true to the existing architecture, while creating a space more conducive to modern living and revitalizing the artist's retreat as it was originally intended to be. The agenda was accomplished by retaining the original Jaffe volumes while stripping them down to their pure form, bringing in natural light and highlighting the landscape.

Harbor View

Builder 4MA Builders
Read Description
x

Harbor View

The Harbor View residence is a reorganized and significantly extended house located on a sloping wooded site overlooking Three Mile Harbor. The design strategy responds to the character of the terrain, proximity of neighboring houses to each side of the relatively narrow site, and views to the landscape by creating a large garden room framed by retaining walls, a timber screen, and generous native planting. A new second floor provides previously unseen views of the harbor.

The main house form is that of a singular object attached to a plinth in the landscape with a material palette of rough-hewn split cedar, recycled woods, stucco, anodized aluminum, glass, and concrete. The project incorporates passive and active solar design strategies and a geothermal heating and cooling system.

In 2014, we completed a second addition of a modern pavilion overlooking the pool, providing a focal point at the end of a deep garden view. The pool house structure is made of mahogany and trimmed with aluminum to complement the materiality of the main structure. A stainless steel fire orb hangs from the metal clad ceiling and roof soffit, reflecting the colors of the interior and arboreal surroundings.

Daniels Lane

Builder 4MA Builders
Read Description
x

Daniels Lane

Established goals for the project included the modernization of the existing beach house, and a contrasting modern addition to accommodate additional bedrooms, a new kitchen, ample entertainment space, and large outdoor spaces for sports.

The existing house was lifted and rotated on the site in order to optimize views and facilitate solar orientation. The interior of the existing structure is thoroughly renovated and parking provided underground. The modern addition houses the new kitchen, an articulated staircase, and owners bedrooms, separated from guest quarters in the old wing, with ground level patios, bedroom balconies, and a roof terrace with an ocean view. The combination and juxtaposition of forms extends the vocabulary of the region by drawing upon the regional legacies in the Hamptons of modernism and traditional architecture.

Horizontal cedar louvers wrap the modern box to provide solar shading, privacy, hurricane impact resistance, and results in a textured appearance displaying diverse effects during night and day. The decision to wrap the glass box addition achieves several objectives: matching the cedar materials of the existing house, controlling passive solar screening, privacy, and hurricane code compliance. Whereas the private rear garden provides a complex landscape of varied activity spaces, topographies, materials, decks, patios, and structures; the front lawn extends visually to the street as an uncomplicated field unscreened from public view and consistent with the character of East-end farmlands.

Washington Estate

x

Washington Estate

Wölffer Restaurant

Photography Conor Harrigan
Read Description
x

Wölffer Restaurant

Sag Harbor, NY

The objective was to suggest aspects of sleek urban wine bars while evoking a mood reminiscent of the traditional quality of Wolffer Estate's premises in Sagaponack. The restaurant was completely refinished and structured, and the project brief included the design of shelving, lighting, upholstery, the restaurant façade and windows, apartment access lobby and stair and outdoor dining patio.

In response to the emergence of a sidewalk dining culture in Sag Harbor, this restaurant design opens the full width of the ground floor facade to establish the strongest possible connection to the lively activity on the Main Street in the Spring, Summer, and early Autumn months. The proportions of the new bi-fold doors coordinate well with that of the historical façade.

Conceptual inspiration came from the methods and materials of wine making. Grapes are harvested, crushed, and stored in wood barrels bound with steel straps. There the liquid ages and ferments, eventually to be transferred into glass bottles sealed with a cork. The design of the Wolffer Kitchen reflects upon this process by using the same materials in the definition of the architectural space.

The material palette consists of glass, cork, and, steel. Natural and aged textures are contrasted with refined counterparts. For example, the rusted CorTen steel panel railing finds its counterpart in the steel framing at the bar, façade window materials, and pendant lamps. A light-colored timber floor juxtaposes the glow of a painted golden ochre ceiling. The patina of antique mirror surfaces establishes a dialogue with the crisp geometry of frameless glass shelving. Marbled cork wall panels are texturally similar to the swirling patterns of the mirrors. The gold palette establishes a warm ambience reminiscent of the glow of a white wine and evocative of precious materials. Reclaimed wood is used as a bar cladding and also as a substrate for cheerful murals by a local painter. The subject matter of these artworks draws upon the agricultural and equestrian culture of the region.

Northwest Harbor

Builder 4MA Builders
x

Northwest Harbor

Edge of Woods

x

Edge of Woods

Water Mill, NY

The essence of the design celebrates the vernacular of the existing Modernist constructionist facade. Martin Architects was charged with keeping the roots of the house while adding significant scope and quality indoor and outdoor space. The redesign objective was a study in light and material, texture and dynamic space that reflect the views of the equestrian farm with sharp and simple, elegant lines. Standing strong facing a horse farm is a series of windows flanked by two dynamic standing planes.

The added cantilevered minimalist element launches itself from the heart of the house to the private yard, offering an indoor and outdoor space blow to service the outdoor living area. The exterior Architectural palate is rich and includes a perforated powder coated rainscreen, cementitious panels, hand torched cedar facade, textured stucco, glass and metal work. The interior is an assemblage of pickled white oak floors and walls, a blackened steel stringer stairway with hand hewn beams as treads, white washed plaster walls and metalwork. Exterior and interior materials echo the clean modernist design of the original constructionist vernacular, but now with a breath of new life brought into this expanded dynamic space.

Treasure Island

Builder 4MA Builders
Read Description
x

Treasure Island

Amagansett, NY

A 'Jewel box' by the sea is located steps off the Ocean.

The open first-floor plan enable a continuous flow from indoor to outdoor living. Rich hues of stucco, tile, stone, and concrete combine with reflective roof materials and respond to the local climate in terms of durability, comfort, and energy performance.

The form is that of a modern cube with walls composed of alternating glass and opaque panels. A steel trellis envelops the house with a liminal threshold space, the structure of which visually enhances the projection of the interior spaces into the gardens. The roof deck provides a space to view the ocean and includes a bar.

Located within a previously developed site, the project establishes a compact modern design complementing the scale of the closely-knit community fabric while maximizing open space. Minimizing maintenance was an important goal, resulting in a residence constructed of durable materials to enable a graceful year-round appearance, and to minimize resource use over an extended building lifecycle.

Net Zero

x

Net Zero

Net Zero is a LEED Platinum applicant and a U.S. Green Building Council Case study house in East Hampton, NY. This house was created as a modern modular concept that was a machine for living. The form absolutely follows function, sun exposure angles, budget and green concepts. The result was bold clean and surprisingly organic in form. Utilizing an efficient diagram, this structure was designed around this family's culture and strong interest in creating a Net Zero footprint. The minimalist design design form is a simple "T" comprised of two rectangles combined with a core of a vertical rectangle. The goal was to utilize efficient materials and scale in a grid. The external palette of rich cedar, steel, stucco, and glass, encloses clean, open interiors assembled in blackened steel, concrete, white oak and washed walls.

Green practices included utilizing both passive and active solar, geothermal and a high insulation method, efficient use of the volume and materials made out of recycled materials. The fact that this house is green is a hidden secret as its architecture reads bold, clean yet warm. Acting as a pendulum of light the cantilevered bold portion offers one a rich experience of dynamic indoor / outdoor space.

Peconic Bay

x

Peconic Bay

Situated on a pristine 3.7 acre wooded peninsula of North Haven in Southampton, NY, and nestled amongst mature cedar, sycamore and black pines, this residence has clear views of a nearby pond and its estuaries. The design objective was to create an assemblage of structures with limited varying scales to maximize the views. We used "green" construction practices to create a unique, modestly sized modern structure, that is in harmony with and respectful to its unique environment.

The design solution required the careful study of topography and solar orientation, with a stress on maximizing the views, minimizing disturbance to the site, and creating a dynamic composition of volumes.

Architectural elements employed include a canted copper stair tower, cantilevered flat roofs, rain/solar screen, flush mahogany siding, stucco, and exposed concrete walls. A waterfall edged reflecting pool, and thin edgeless lap pool adds to the overall feeling of harmony in nature. As is our practice on all projects, "green" construction methods were incorporated into each part of this project, including the use of geothermal and house fans, passive solar and ventilation, and products that utilize sustainable or recycled material.

The project features a separate artist's studio, gym and garage. The main structure houses the public spaces on the main floor and the private spaces on the second floor. The guest wing is separated for privacy but connected by a glass "bridge." The wing houses a library and separate bedroom and bathroom space. Floor to ceiling windows throughout the structure celebrate the water views.

Interior materials echo the house's beautiful surroundings with polished concrete floors, exposed beams and steel structure, Brazilian cherry wood floors and millwork, clear aluminum reveals, artesian plaster, limestone, and glass. Landscape elements include a Japanese stone garden, stucco landscape walls, flamed stone walks and cantilevered mahogany decks and integrate the many indigenous species of grasses, flora and fauna.

On The Boards

x

On The Boards

Contact

Martin Architects PC AIA
2913 Montauk Highway
PO Box 405
Sagaponack, NY 11962
T:  +1 631 613-6555
F:  +1 631 676-1892
E:  info@martinarchitects.com
Memberships
Featured In